Stwardnienie rozsiane a dieta

Odpowiednia dieta może mieć naprawdę ogromne znaczenie w leczeniu stwardnienia rozsianego. Niektórych potraw powinno się unikać, a niektóre wręcz jadać bardzo często. Po pierwsze warto dostarczać swojemu organizmowi jak najwięcej kwasów tłuszczowych. Trzeba więc jeść jak najwięcej tłustych ryb morskich oraz oleju rzepakowego, a także oliwy z oliwek. Warto jeść także duże ilości orzechów oraz migdałów. Warto także wiedzieć, że bardzo istotnym składnikiem diety osób chorych na stwardnienie rozsiane jest witamina B12. Na ogół chorzy mają dobry poziom tej witaminy, jednak jeśli nie to trzeba do odpowiednio uzupełnić. Trzeba dostarczać także sobie dużej ilości witaminy D. Ona będzie miała bardzo duże znaczenie podczas leczenia osteoporozy. Witaminę D można dostarczyć organizmowi także poddając się działaniu promieni słonecznych. Oczywiście można to zrobić za pomocą diety. Trzeba jeść dużo owoców i warzyw. Oprócz tych wszystkich wymienionych witamin dość istotna jest także witamina A, E oraz witamina C. Jeśli nie będziemy ich jeść to na nic zda się leczenie.

Witaj! Nazywam się Anna Kozłowska i jestem lekarzem specjalistą. Swoją wiedzą na temat zdrowia postanowiłam dzielić się na tym blogu. Mam nadzieję, że treści jakie tutaj zamieszczam przypadną Ci do gustu i zostaniesz moim czytelnikiem na dłużej.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Wszelkie prawa zastrzeżone (C)