Zdrowa kuchnia śródziemnomorska

Kuchnia śródziemnomorska okazuje się jedną z najzdrowszych. W jej skład wchodzi wiele warzyw i owoców oraz ziół, na przykład pomidory, ogórki, cukinie, bakłażany, papryka, cebula, czosnek, ziemniaki, marchew, kapusta, sałata, oliwki, winogrona, figi, daktyle, cytryny, pomarańcze, morele, bazylia, oregano, pietruszka. W rejonie tym je się tez pieczywo oraz makaron. Ponadto mieszkańcy basenu Morza Śródziemnego spożywają nieco serów, zwłaszcza sera feta i pleśniowego, jak też nieco ryb i owoców morza. Mięso zwierząt lądowych spożywają natomiast rzadko. Dlatego też kuchnia śródziemnomorska daje się znakomicie przyswoić do wegetarianizmu. Wiele osób nie spożywających produktów zwierzęcych przyrządza sobie często potrawy inspirowane kuchnią śródziemnomorską. Wśród nich znajduje się spaghetti, pizza, lazania, a także sałatka grecka i wiele innych, pysznych potraw, również zup warzywnych. Mieszkańcy tego rejonu żyją zwykle bardzo długo, co najlepiej świadczy o tym, ze kuchnia śródziemnomorska jest bardzo korzystna dla zdrowia.

Witaj! Nazywam się Anna Kozłowska i jestem lekarzem specjalistą. Swoją wiedzą na temat zdrowia postanowiłam dzielić się na tym blogu. Mam nadzieję, że treści jakie tutaj zamieszczam przypadną Ci do gustu i zostaniesz moim czytelnikiem na dłużej.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Wszelkie prawa zastrzeżone (C)